Blackfish

Jag såg en dokumentär om just späckhuggare här om dagen så jag tänker faktiskt rekommendera den till er. Trailer:
 
 
Kanske borde jag berätta lite om dokumentären för er som inte har varit insatta i Seaworld situationen som faktiskt har pågått sedan man först började med späckhuggare i fångenskap på 60 talet.
 
Iaf handlar den i stora drag om hur späckhuggare, som är väldigt intelligenta djur, inte kan ta ut sin fulla kapacitet i fångenskap. Det är ju ganska förståeligt att de är begränsade i en bassäng gentemot i ett stort hav som egentligen skulle vara deras naturliga habitat. Att de inte kan simma med sin flock i fångenskap, inte kan simma bredvid sin mamma under resten av sitt liv, inte jaga sin egen föda och inte ens kunna kommunicera med varandra tack vare att alla ursprungligen är fångade på olika geografiska platser (späckhuggare har ett speciellt språk som bara familjen talar). Dokumentären väljer att lägga vikt på är den specifika valen Tilikum. Han är den största valen i fångenskap och tack vare den titeln har man aldrig simmat med honom som med de andra valarna, ja den titeln och hans förflutna. Han är en som har haft en skakig barndom, han blev tagen från sin mor och flock utanför Island och blev istället förd till en inte så highclass park i Kanada. Där började man träna honom och man insåg snabbt hur duktig han var, men genom misskötsel och mobbning från de andra valarna tror man att han blev lite psykiskt rubbad. Tillslut blev han inblandad i en tränares död. Vissa säger att han var frustrerad, andra att han blev triggad av de andra valarna men i vilket fall gjorde den incidenten att parken blev tvungen att stänga. Ägaren av parken kände kanske att han kunde få en sista lön av parkens djur så det han gjorde var att sälja Tilikum till Seaworld som inte brydde sig så mycket om dödsfallet. De såg honom som en spermabank till deras uppfödningsprogram. 
 
Efter det jobbade man med konaktövningar och han är verkligen en fantastisk val, men han kunde varken simma med människor eller andra valar. Trots detta har han fram tills idag varit inblandad i ytterligare två dödsfall varav det senaste ledde till stora debatter. Jag tror till och med att det dödsfallet gjorde att tränarna idag inte kan simma med valarna i showerna så som de en gång gjorde. 
 
Tilikum historierna hade jag redan hört, men det jag faktiskt regerade som starkast på var hur mycket Seaworld myttar. De vill skydda företaget till varje pris och attackerna som har varit är inte ens tränarna medvetna om. De skyller ifrån sig och vill bara tjäna pengar. Det är bilden som regissören målar upp och jag måste (efter att ha sett dokumentären) hålla med. Dock bör man komma ihåg att den är väldigt vinklad emot Seaworld och inte ur ett allmänt perspektiv.
 
Ni kommer inte hitta dokumentären på Swefilmer men jag tittade runt lite på nätet och ni kommer hitta den, Jag rekommenderar den verkligen, ett måste att se!
 
//Louise

Kommentarer
Postat av: emma

Hej!
Filmen verkar bra :)

Jag har en videoblogg och i nästa video kommer jag att svarar på frågor, så nu undrar jag om du skulle vilja ställa några frågor till mig? :D

2014-05-03 @ 08:47:07
URL: http://emmiisliv.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback